előadás, kiállítás, és koncert
Három Holló Kávéház színházterme
1500

Ressi / Benes: Game Over

A Ressi / Benes duó audiovizuális koncertje, interaktív installációja és előadása

Christof Ressi osztrák zeneszerző, programozó, Benes Szilárd ausztriában élő magyar származású klarinétművész. A duó budapesti rezidenciaprogramjának nyilvános napján előadás, interaktív installáció és audiovizuális koncert szerepel. Az installáció 2021.10.21-ig megtekinthető

 

Christof Ressi osztrák zeneszerző, hangszerelő, szoftverfejlesztő és multimédiaművész és Benes Szilárd klarinétművész, az újzenei klarinét avatott előadója a Graz-i Zeneművészeti Egyetemen kezdtek közös kutatásba. Duójuk azóta számos fesztiválon tartott bemutatót különleges munkájukból. Budapestre komplex rezidenciaprogram keretében érkeznek, melyből három nyilvános eseményt tartanak a Három Hollóban. Ennek része egy prezentáció és egy audióvizuális koncert, valamint a game_over interaktív installáció bemutatása Ez utóbbiban öt klasszikus videójáték parafrázisával hozhatnak létre a résztvevők közös hangteret. 

 

Műsor: 

18.00 Számítógépes játékfelületek az audiovizuális művészetben 

(Computer game environment for audivisual artworks)

Christof Ressi prezentációja angol nyelven magyar fordítással

19.00 game over interaktív installáció megnyitója 

20:00 Ressi / Benes duó koncertje, tereptanulmányok klarinétra és interaktív felületekre.

 

Christof Ressi zeneszerző és Benes Szilárd klarinétművész az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál rezidens művészei 2021-ben. Munkáikban a számítógépes játékok világa és az újzene művészi esztétikája találkozik. Januári online szereplésük után október 20-21-ig a duó installációval, szakmai workshopokkal, élő koncerttel és prezentációkkal vesz részt a Budapesti Őszi Fesztivál programján. A nyilvános programoknak a Három Holló Kávéház ad otthont. Itt kerül bemutatásra a game_over installáció is, melyben a közönség aktív részvételével alakulnak át klasszikus számítógépes játékok önálló esztétikájú közösségi művészi élménnyé. A duó koncertjén a két előadó közös munkái mellett Benes Szilárd mutatja be a színpadi szóló klarinét repertoárjának legfrissebb darabjait. Christof Ressi pedig a számítógépes játékprogramozás és az autonóm alkotás közötti határterületeken szerzett tapasztalatait osztja meg velünk a composers´ game című előadásán. 

 

—-

 

Christof Ressi osztrák zeneszerző és programozó, Benes Szilárd pedig Ausztriában élő magyar klarinétművész. Mindketten Grazban, az ottani művészeti egyetemen tanultak. 

 

Benes Szilárd a rangos grazi újzenei együttes, a Schallfeld Ensemble állandó tagja, de emellett játszik a Klezmer Brothers-ben, és rendszeresen fellép szabad improvizációs kontextusban is. Kortárs zenei tudása egyedi; sokoldalú, fáradhatatlan és nagyon jó technikájú fiatal előadó, aki számos zeneszerzővel áll aktív munkakapcsolatban.

 

Christof Ressi munkássága a kortárs zeneszerzésen belül egy nagyon izgalmas, egyedülállónak mondható színfoltot képvisel: a számítógépes játék műfaját emeli be, értelmezi át az újzenei koncertszituáció keretein belül. A ma már klasszikusnak számító hangszer-elektronika felállás merőben újszerű megvilágításba kerül, amikor a hangszeres anyag a kivetítőn látható játékot irányítja, vagy amikor a klarinétos a virtuális valóságban navigál. Ressi jelenleg a linzi zeneakadémia doktoranduszaként éppen ezt: a számítógépes játék paradigmájának művészeti felhasználási lehetőségeit kutatja.

 

Ressi és Benes évek óta dolgoznak együtt ezeken a kísérleti zenei projekteken. Budapesti tartózkodásuk alatt azonban nemcsak közös, hanem önálló munkásságukba is betekintést nyerhet a közönség.

Műsor

  • Christof Ressi: game over
  • Christof Ressi: terrain study

Előadók

  • Benes Szilárd - klarinét
  • Christof Ressi - elektronika

program