beszélgetés és koncert
Online TRAFÓ esemény és Zoom beszélgetés

Ressi/Benes: game_over

A koncertet követő beszélgetésre ezen a linken csatlakozhattok. Hamarosan találkozunk!

 


 
 
Christof Ressi zeneszerző és Benes Szilárd klarinétművész a 2021-es Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál rezidens művészei. Munkáikban a számítógépes játékok világa és az újzene művészi esztétikája találkozik. A duó kiállításokból, workshopokból, koncertekből és prezentációkból álló budapesti programját az év egy későbbi részére halasztottuk. Két közös munkájukat azonban, a game_overt, illetve a Terrain Studyt online előadás formájában mutatjuk be. A darabokhoz kapcsolódóan, a fesztivál hagyományaihoz híven rövid ismertetőket tartunk, illetve az est lezárásaként zoom közönségtalálkozóra hívunk minden érdeklődőt.

 

game_over_0.2.2

Videójáték szóló klarinétra

a Ressi / Benes rezidens program prezentációja

 

A game over olyan kísérletező, zenei videójáték környezeteket fog össze, amelyek élőben is előadhatók a színpadon, de akár interaktív installációkként is bemutathatók. Ebben az előadásban a klarinétos a hangszerén lévő mozgásérzékelő segítségével egy karaktert irányít a játékok kiterjedt és összetett 2D-s világaiban.

Szinte minden lépés zenei történést eredményez, így az előadó kötetlenül fedezheti fel a környezetet, kapcsolatba léphet annak (számítógép által vezérelt) lakóival és a játék működését kihasználva rendhagyó zenei struktúrákat hozhat létre. A világok jól ismert 2D-s játékműfajok kollázsai, amelyek gyakran felülírják egymást vagy akár össze is fonódhatnak; egyfajta mindig újjá értelmezhető kottaként tekinthetünk rájuk. Esetenként a zeneszerzők is beavatkoznak a játékba, események beküldésével vagy egyes részek valós idejű átprogramozásával. Érezhető a feszültség a „logikus” játékműveletek és a tisztán zenei döntések között. Mivel ezek gyakran egymással szemben állnak, a játékosnak folyamatosan törekednie kell az egyensúly fenntartására és az ésszerű célok kitűzésére a lehetőségek végtelen univerzumában. Az előadás kérdéseket vet fel egy korlátozásokkal teli rendszerben létező egyén szerepéről, miközben feltárja az előre megírt szabályrendszer elleni lázadásban rejlő kifejezési lehetőségeket is.

 

Terrain Study

 

A Terrain Study (tereptanulmány) szólistára és virtuális valóságrendszerre írt mű. A játékos egy egyszerű, mindössze három alapelemet tartalmazó 3D-s világból indul: véletlenszerűen generált, kissé hullámzó pálya; egy kockaszerű szerkezet, amely sky boxnak nevezett, végtelen horizont illúzióját kelti. Több fémszerű gömb lebeg a föld felett, amelyekkel a játékos zenei interakcióba léphet.

Az előadó egy nagyjából 25 m²-nyi területen belül szabadon mozoghat, amely az ő szemszögéből vetítődik ki a képernyőre. A virtuális akusztikus tér magasabb rendű hangmezővel jön létre, és függ a játékos 3D térben létrejött helyzetétől és orientációjától. Míg a binaurális megjelenítés, amelyet az előadó csak fejhallgatón keresztül hallhat, statikus környezetre utal, a közönség referenciapontja az előadó képernyőn látható, így az akusztikus tér folyamatosan változik és forog az előadó mozgásainak megfelelően. A játék világának vizuális és akusztikus megjelenítését a hangszeren előállított hangok manipulálják, ami furcsa struktúrákhoz és szürreális perspektívákhoz vezet, végső fokon megkérdőjelezve a világ megosztását.

 

Christof Ressi osztrák zeneszerző, hangszerelő, szoftverfejlesztő és multimédiás művész. Zeneszerzőként különböző műfajokban érdekelt: kortárs klasszikus, jazz, tánc / színház, kísérleti elektronika. Az instrumentális zene mellett élénken érdeklődik az interaktív élő elektronika és az audiovizuális művészetek iránt, jelenleg a számítógépes játékkörnyezet esztétikai lehetőségeinek feltárásával foglalkozó, kibővített sorozatán dolgozik. Mindenféle hangszerre és hangszeres együttesre hangszerel, amelyek között bigband éppúgy megtalálható, mint nagyzenekar.

 

Szilard Benes klarinétossal együtt rendszeresen duóban lép fel; játszanak audiovizuális kompozíciókat, és improvizálnak is. Zenéje világszerte ismert, számos díjat is kapott. 2017-2019 a GAPPP művészeti kutatási projektjének részese volt a grazi Elektronikus Zenei Intézetben (IEM). Rendszeres munkatársa a Pure Data és a Supercollider nyílt forráskódú számítógépes zenei környezeteknek.

 

www.christofressi.com
vimeo.com/christofressi

 


 

Adományozd képzeletbeli koncertjegyed árát!

 

Kedves Barátaink, Tisztelt Közönség!

 

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy fesztiválunk januári eseményeit – hála a fesztivál támogatóinak és helyszíneinek – ingyenesen tudjuk hozzátok eljuttatni. Ti abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy pl. van olyan készüléketek, amin keresztül ezt most látjátok és olvassátok az online térben, ahol a válsághelyzet teremtette viszonyok között működünk. A jelenlegi helyzet azonban sokaknak jóval nehezebb, ezért arra kérünk, hogyha tehetitek, azt az összeget, amelyet a fesztivál belépőjegyeire szántatok volna, küldjétek el az alábbi számlaszámra adományként.

 

A szervezetről itt tudhatsz meg többet: Autonómia Alapítvány

 

Az átutaláshoz ezekre az adatokra van szükséged:

Autonómia Alapítvány

11600006-00000000-80724009

Erste Bank

 

 

Műsor

  • Christof Ressi: game_over_0.2.2
  • Christof Ressi: terrain study

Moderátor

  • Fazekas Gergely

Előadók

  • Benes Szilárd - klarinét
  • Christof Ressi - elektronika

program