koncert és workshop
Budapesti Francia Intézet
Budapest, Fő u. 17, 1011

Die Hochstapler – improvizációs mesterkurzus

JAZZAJ az Átlátszó Hangon

időpont: szept 21-23.
órarend:
— szept. 21. 13h-17h
— szept. 22. 12h-16h
— szept. 23. 16h-18h / bemutató 17h-tól
maximum létszám: 15 fő
A workshopon való részvétel ingyenes de előzetes regisztrációhoz kötött.
jelentkezési határidő: szept. 15.

Regisztráció

A workshop nyelve angol (igény szerin magyar, német, francia vagy olasz nyelvű fordítással)

 

Hogyan lepjük meg magunkat? Hogyan lepjük meg egymást? Hogyan lehetne elérni hogy egy improvizáló zenekar hirtelen váratlan fordulatot vegyen a játékában – kézjelek nélkül?
Ezen a három alkalmas workshopon a Die Hochstapler (“Szélhámosok”) saját zenei nyelvezetébe ad gyakorlati betekintést. A német-olasz-francia kvartett virtuóz zenészei igen lassú, de a világon egyedülálló módszerrel építik fel koncertjeiket. Intenzív próbaidőszakaik alatt mindent szigorúan kotta nélkül tanítanak be egymásnak, majd ezeket alapanyagként, egyfajta palettaként használva improvizálnak. A zenekar bármelyik tagja átveheti az irányítást, a zene folyamatát azonban pl. a soundpainting-től eltérően nem vizuális, hanem zenei jelekkel vezénylik – egyfajta meta-réteget képezve a zenei kommunikációban.
Közösen fogunk komponálni, zenei játékokat játszunk, és kiválasztjuk azokat a zenei gesztusokat, amikhez valamilyen jelentést, üzenetet szeretnénk rendelni a többi zenész számára. Készüljünk fel: egy ilyen struktúrában nagy eséllyel félreértjük majd egymást és rendre megoldhatatlannak tűnő problémákba ütközünk. Hibázni fogunk – sokat. Mégis, ezek a megkötések végül éppenhogy hozzáadnak majd a zene játékosságához és frissességéhez, a jelenidejű alkotás öröméhez.

 

A workshopra bármilyen zenei háttérrel érkezhetsz (jazz, népzene, klasszikus, experimentális, stb.) – a lényeg, hogy legyen némi tapasztalatod a zenélésben és érdekeljen az improvizáció.

 

A workshop a résztvevők nyilvános bemutatójával zárul szeptember 23-án 17 órától.

 

A workshop tanárai:
Louis Laurain – trombita
Pierre Borel – altszaxofon
Antonio Borghini – bőgő
Hannes Lingens – dobok

A Die Hochstapler (Szélhámosok) német-olasz-francia quartet tagjai tízéves működésük során az improvizáció és a kompozíció egy egyedi rendszerét hozták létre. Nyelvi és kommunikációs rendszerek jellegeiből elindulva, hosszas közös munkával fejlesztették ki azt az egyedi és komplex szabályrendszert, mely előadásaikat működteti. Kártyajátékok, az ábécé rendszere, matematikai struktúrák és sokféle szövegtöredékek alkotják közös zenei nyelvük szabályait. Négy független résztvevő felajánlásai, illetve az ezekre ékező reakciók hozzák létre a folyton változó, játékosan izgalmas kollektív zenei szövetet. A koncertet megelőző napokon tartott mesterkurzusuk gyakorlatai is ennek az egyedülálló́ közösségi alkotásnak a rendszerébe vezeti be a résztvevőket.

Támogatók: Francia Intézet , Goethe Intézet, Olasz Kultúrintézet

 

 

Előadók

  • Louis Laurain - trombita
  • Pierre Borel - altszaxofon
  • Antonio Borghini - bőgő
  • Hannes Lingens - dobok

program