Muvid-19

 

A Muvid-19 egy 19 másodperces videókból felépülő élő könyvtár, amelyet Johannes Schöllhorn és Alexander Grebtschenko zeneszerzők indították el a Freiburgi Zenei Egyetemhez tartozó Újzenei Intézetben, amikor a Covid-19 járvány miatt az elektronikus zenei képzésben résztvevő hallgatóik elestek a tervezett élő koncertek lehetőségétől. Később ez a játékszerű projekt a Pädagogische Hochschule Heidelberg és a European Association for Music in Schools támogatásával és részvételével bővült, most pedig az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál is csatlakozik hozzájuk.

 

“Minden etűdben találhatunk olyan korlátozásokat, amelyek kihívást állítanak a kreativitásunk elé. Egy 19 másodperc hosszúságú film elindíthat minket egy úton, felébresztheti az alkotási vágyat, ugyanakkor sokat is tanulhatunk belőle. Van, hogy az eredmény egy csiszolatlan gyémánt, de néhányan ezt a tökéletességig fejlesztik tovább.” Johannes Schöllhorn

 

A szerzők két szabályt követnek:

  1. A videó 19 másodperc hosszú.
  2. A videóban szerepelnek  “hangszórók”, a szó legtágabb értelmében.

 

A projekt 2020. május 29-én indult Grebtschenko videóművével, amelyben a tűzhelyén lángra lobbant egy hangszórót. 2020 végére a gyűjtemény már 89 minivideóból állt, közel 50 zeneszerző közreműködésével, akik a témát rendkívül széles skálán értelmezték.

 

A továbbra is terjedő és növekvő gyűjteményben már olyan zeneszerzők műveit is megtalálhatjuk, akik korábban az Átlátszó Hang Fesztiválon is részt vettek. Munkáikat a beérkezésük után megosztjuk majd.

 

A Muvid-19 videók teljes tárháza a Vimeo oldalán keresztül érhető el, itt

 

 

 

A résztvevő zeneszerzők:

Frauke Aulbert, Pablo Beltrán, Martin Bergande, Alberto Bernal, Thade Buchborn, Thade Buchborn, Bujdoso Marton, Marie-Luise Calvero, Carlos Cárdenas, Lingyi Dong, Kompass Ensemble, Farzia Fallah, Elisabeth Fusseder, Alexander Grebtschenko, Gryllus Samu, Elena Gutina, Ardian Halimi, Hartl Bence, Alan Hilario, Jonas Hirth, Ha Young Hwang, Eunhyae Im, Da Eun Jun, Vasiliki Kourti-Papamoustou, Sophie-Youjung Lee, Charlotte Lindner, Shiwei Liu, Miguel Llanque, Sophie Marest, Manu Mühl, Canela Palacios, Isabel Pardo, Joschka Pressler, Eleni Ralli, Olga Riazantceva-Schwarz, Annette Rießner, Matias Schillmöller, Johannes Schöllhorn, Meike Senker, Carlos Cotallo Solares, Maximiliano Soto, Dimitrios Stavrou, Elisabeth Theisohn, Clemens K. Thomas, Carlo Philipp Thomsen, Laura Torres, Telemach Wiesinger, Peiyi Yang, So-Jeong Yoo, Lanqin Yu, Sebastián Zuleta

 

 

Memory

Játszd ezt a klasszikus memóriakártya-játékot az Átlátszó Hang zeneszerzőinek új zenemintáival!
vidovszky laszlo - foto huszti istván
előadás, koncert

Itt és most – Vidovszky László Retrospektív est II.

Az 1972-es Autokoncert mintha egy Beckett-dráma záróképe lenne: a színpadon állványokra rögzített hangszerek, ember sehol, két „játékos” a színfalak mögül irányítja a hangszerek lezuhanását és az abból létrejövő zenét.
10.16. 19:00
Zeneakadémia - Solti Terem